Saját kivitelezésű lakásfelújítás támogatással?

Ahogy korábban megírtuk, szinte minden otthonfelújítással kapcsolatos munkavégzésre igényelhető a támogatás, de nem akármilyen módon. A feltételekben nem könnyű eligazodni, mert hol Facebook bejegyzésben, hol intejúban, hol irányított válaszban derül ki egy újabb részlet.

Az örödög a részletekben rejlik különösen igaz a lakásfelújítási támogatásra.

Aki azt hitte, úgy fogja kimaxolni a 3 millás felújítást,  hogy az anyagot az állam kontójára veszi meg, ő pedig  saját kivitelezésben épít, fest, korszerűsít, annak át kell gondolnia. A szabályokból egyértelműen látszik, hogy az elsődleges cél az építőiparon keresztül a GDP támogatása, amit 3 azaz három korláttal szépen körbe is bástyáztak:

  1. A munka felének munkadíjnak kell lennie, azaz az 50-50 százalékos szabály vonatkozik az anyagköltségre és a munkadíjra a visszatérítésnél, viszont ha nem egyenlő a két összeg, akkor a kisebbet veszik alapul, és annak a kétszeresét adják.
  2. Az anyagköltség csak a vállalkozási szerződés részeként számolható el, önállóan nem. Azaz hűtőre, mosogatógépre csak akkor költhetjük, ha az beszerelésre kerül.  Szaniter kerülhet beszerelésre, de a jacuzzi és a szauna nem szaniter. A be nem építhető bútor sem számolható el. De figyelni kell, nehogy Katással és /vagy alanyi adómentes válallkozóval kössünk szerződést, mert eszük ágában sem lesz az anyagot saját kontójukra megvásárolni.
  3. A saját munka nem beszámítható. Még akkor sem, ha a saját cégem a kivitelező, mert a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó nem közeli hozzátartozóm vagy élettársam. Illetve gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén az előbbi feltételeket mindkettőjüknek teljesíteniük kell

 

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek -->

Scroll to top