Többgenerációs családi ház tetőtér-beépítési támogatással

Novák Katalin, családügyi miniszter (egész pontosan családokért felelős tárca nélküli miniszter) feltette a otthonteremtési koncepcióhalmazára a tetőt, azaz megalkotta a tetőtérbe épített új lakás koncepcióját azoknak az ifjú házasoknak, akiknek szülei családi házban élnek. Elképzelése szerint 2021. január- 1-től akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására. A  miniszter szerint tömegigények kielégítésére felvázolt koncepció feltételrendszere az alábbiak szerint körvonalazódik:

 •  A tetőtér-beépítési támogatás a CSOK jelenleg is elérhető lakásbővítési támogatásánál lényegesen nagyobb összeget fog biztosítani. A támogatás megteremti a lehetőséget arra, hogy már akár egy gyermek esetén is 600 ezer forint, két gyermeknél 2,6 millió forint, három gyermeknél pedig 10 millió forint támogatásban részesüljenek a családok. Amennyiben egy két gyermeket nevelő család vállal egy harmadikat, akkor a 10 millió forintos összeget veheti igénybe.
 • A már megszületett gyermeknél a szülők minden életkorban igényelhetik a támogatást, ha előre vállalnak gyermeket, akkor az életkori határ 40 év. A támogatás előre vállalt gyermekek esetén is igénybe vehető, és feltételrendszere nem szab ki a gyermekek esetén életkori határt.
 • A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, amelynek van konyhája, fürdőszobája és lakótere. 
 • Az alapterületnek egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50-nek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie.
 • Feltétel, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak, jellemzően a szülők, nagyszülők élnek a lenti élettérben, a fentiben pedig a gyermeket nevelő vagy vállaló fiatalok.
 • A többgenerációs otthonok hagyományát segítő vissza nem térintendő támogatáshoz hozzájön egy 15 millió forintos kedvezményes kamatozású kölcsön lehetősége, így januártól 25 millió forintos támogatást vehetnek fel a fiatal házasok tetőtér-beépítésre. Így már valóban megvan az az összeg és mozgástér, amellyel akár kezdőtőke nélkül is bele tudnak vágni a közös életbe a fiatal párok.
 • A teljes 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, az akár már két gyermek nevelése, vállalása esetén felvehető 10 millió forintos kölcsönre havonta 48 ezer forintot kell fizetni, így kevesebbet kell törlesztőrészletként fizetniük, mint egy számukra szükséges lakás bérleti díjáért.

Várjuk meg a törvényjavaslat végső szövegezését a valódi konklúzió levonására, ami alapján a Kádár kockák Orbán tetőteret kaphatnak, de most úgy tűnik, ez tulajdonképpen a CSOK felhasználásának egy új módja, aminek az a specialitása, hogy az új építésű lakás a szülők tetőterébe épül. De egy átlag szülői családi ház valószínűleg csak egy tetőtérbeépítést tesz lehetővé, azaz ahol több gyermek van, majd megküzdenek egymással.

Több a nyitott kérdés, mint a megválaszolt pillanatnyilag:

 • Erre is érvényes lesz az áfa visszaigénylés?
 • Mi számít külön bejáratnak?
 • Több új lakás is épülhet ugyanarra a családi házra, ha több gyerek, több vállalást tesz?
 • Miért nem érvényes ez társasházak tetőtérbeépítésére?
 • Muszáj a szülő házának tetőterét beépíteni, bármelyik random rokon vagy ismerős vagy barát tetőterét nem lehet?
 • Mi lesz, ha valaki ezt a külön bejáratú lakást el akarja adni?

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek

Scroll to top