CSOK-osok illetékmentessége 2021. január 1.-től

Minden napra egy mese, vagy a gyerekesek, vagy a CSOK-osok, de valaki épp  kap egy kis támogatást a lakásához, házához.

A családminiszter tegnapi bejelentése szerint (parlament döntés nincs, csak tényként kezelt kijelentés) most a CSOK-osok kapnak illetékmentességet  lakáscélú ingtalanvásárlás esetén 2021. január 1-.től, gyerekszámtól, lakás jellegétől (új és használt, lakás és ház) függetlenül. A szerződéskötés és illetékkiszabás mely pontján, kinek és mit kell ehhez csinálni, azt még nem tudjuk, de néhány információt már belebegtettek.

Vélhetően a B400 nyomtatvány tartalma fog változni, amelyen a jelenlegi szabályozás  szerint a vásárló az adásvételt hivatalosan bejelenti a földhivatalnak. A földhivatal értesíti a NAV-ot, majd a következő hónapokban az illetékfizetést előírják.

Az ingatlanvásárlás illetéke 4%, így látszólag mindenki könnyen kiszámíthatná ez mekkora kedvezmény de a nagy bejelentés utáni megszellőztetett gyakorlati részletek meglehetősen zavarosak:

  • Ha valaki úgy vásárol lakást, hogy közben eladta a régit, akkor csökkenthető az illeték fizetési kötelessége, amennyiben az eladást követően 3 éven belül vásárol. Ez esetben csak a két ingatlan vételárbeli különbségének a 4 százalékát kell kifizetni. Ha olcsóbb az újonnan vett lakás, akkor nincs illetékfizetés. Ha tehát valaki a 20 millió forintos lakását eladja és 30 millióért vásárol egy másikat, akkor csak 400 ezer forintot kell fizetnie.
  • Új lakás esetén is jár illetékkedvezmény, amennyiben a lakás vételára 15 millió forint alatt van, teljesen elengedik az illetéket, ha pedig 15-30 millió forint között, akkor csak a 15 millió forint feletti összeg után kell 4 százalékot fizetni.
  • A CSOK felvétele esetén, a támogatás mértékével csökkenthető az illetékfizetési alap új lakásoknál.
  • A 35 év alattiaknak is járhat illetékkedvezmény, de csak abban az esetben, ha első lakásukat veszik meg, és az kevesebb mint 15 millió forint, ekkor 2 százalékra módosul az illeték mértéke.
  • Teljes mentesség akkor jár, ha családtagtól (szülő, gyermek, idén júliustól testvér is idetartozik) vagy házastárstól veszünk, vagy kapunk ajándékba ingatlant.

Úgy izgulok, hogy megszavazza-e parlament a döntést.

Frissítés (2020.10.30): Az illetékről szóló  törvénymódosítást Semjén Zsolt benyújtotta az Országgyűlésnek. A módosítás tartalma, hogy az új és használt lakás vásárlását terhelő visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetése alól mentességet biztosít a CSOK-ot igénybe vevő gyermekes családok számára.

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek -->

Scroll to top