CSOK-osok visszaigényelhetik az új lakás 5% áfáját

A  család és lakásépítési koncepció egyik markáns eleme, hogy 2021. január 1-től, akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant visszaigényelhetik az 5% áfatartalmat.

A miniszteri magyarázat szerint, azért kötötték össze a CSOK-ot az áfavisszaigényléssel, mert a 2015 óta működő CSOK  a lehető legszélesebb kör számára elérhető, ráadásul a legegyszerűbben, viszont nem ad lehetőséget a visszaélésre és jól bevált támogatási forma a gyermekvállalás előtt állóknak és a már gyermeket nevelőknek az otthonteremtésben. Mivel  a CSOK-ot a gyermekeiket egyedül nevelő szülők is igénybe vehetik már meglévő gyermekeik után, használt ingatlanhoz is felhasználható, és már egy gyermek vállalása esetén, illetve gyermeket tervező házaspároknak is jár a támogatás.  Sőt nagycsaláddá válás esetén az igénylők a babaváró támogatást is teljes egészében meg tudják tartani, amihez hozzájön a CSOK, és még felvehetnek egy 15 millió forintos, garantáltan 3 százalék alatti kedvezményes kamatozású, hosszú futamidejű kölcsönt.

A családügyi miniszter egy koncepciózusan összemosott példáját is hozott. Ha 2021. január elseje után a CSOK-os új építésű ingatlant vásárol - ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet -, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie, ami egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor 6,5 millió forintos áfamegtakarítást jelenthet, egy 50 millió forintosnál pedig 11 milliót. Valóságban a 30 millás lakásnál 1,5 millió forintos, 50 millás lakásnál 2,5 millió forintos megtakarítást jelent. Persze ez sem kevés, de messze nem annyi.

A két döntés, aminek a  hatását lazán összemosta.

  1. Új lakások áfája 5% 2022-ig  a miniszterelnöki bejelentés szeint. A családügyinek álcázott döntés valójában az építőipari beruházókat támogató döntés, ami az apránként csepegtetett új információk szerint azt jelenti, hogy 2022 végéig minden elkezdett projektre, társasházra, családi ház építésére vonatkozik majd a kedvezmény, vagyis 2022 után még 5 vagy jobb esetben akár 10 évig szabadjára engedik az új lakások 5% áfával történő építését.  Ezt 2021. január 1-től léptetik érvénybe.
  2. Akik CSOK-kal vásárolnak új építésű ingatlant visszaigényelhetik az 5% áfatartalmat.

Egyik döntés sem jóváhagyott és számtalan kérdőjel van még körülötte,  így pl. a tetőtér beépítés új építésű lakás? A családi ház CSOK-os tetőtérbeépítésének  Áfája is visszaigényelhető?

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek -->

Scroll to top