Társasházi tetőtér-beépítés CSOK-kal 2021. január 1-től.

A lakásvásárlási, -felújítási támogatáscunami kétségkívül legszellemesebb eleme a CSOK kiterjesztése tetőtér-beépítésre. A novum, hogy nem a lakástulajdonnal rendelkező, hanem annak családalapító/családos gyermeke kapja meg a CSOK-ot, ha beépíti a szülői ház tetőterét. Az ötlet publikálásakor a sok kidolgozatlan részlet miatt volt aki nem értette meg a konstrukció lényegét, volt akiben kérdések sokasága merült fel.
A lakásépítést fontolgató fiatal családok számára a konstrukció előnye egy hagyományos építkezéshez képest, hogy itt  a telek megvásárlására nem kell költeni, mert a szülői ház tetőterébe épített külön bejáratú és helyrajzi számú új lakással válhat lakástulajdonossá. Persze a funkcionális és méretbeli feltételeknek meg kell felelni, azaz ennek az új lakásnak rendelkeznie kell konyhával, fürdőszobával is a lakótér mellett és egy gyermek esetében legalább 40 négyzetméternek, kettő esetén 50 négyzetméteresnek, három vagy több gyermeknél pedig legalább 60 négyzetméternek kell lennie. Arra figyelni kell, hogy Az „eredeti” lakóépületben, amelynek tetőterében vagy emeletén az új lakás kialakításra kerül, az igénylőnek vagy gyermekének nem lehet tulajdonjoga.
A kapható támogatás ugyanakkora mint, a hagyományos új lakás építésekor, azaz egy gyermek esetén 0,6, két gyermek esetén 2,6, legalább három gyerek esetén pedig 10 milliós CSOK-ra jogosít és  kiválóan kombinálható a támogatási csomag egyéb elemeivel, azaz  a CSOK mellé két gyermekesek 10, legalább három gyermekesek 15 milliós 3%-os kamattámogatott CSOK-hitelt is felvehetnek és érvényesíthető rá az áfavisszaigénylés: A CSOK-ot igénylők számára legfeljebb 150 négyzetméteres új lakás vagy legfeljebb 300 négyzetméteres családi ház vásárlása vagy építése esetén a telekárat is tartalmazó vételárához legfeljebb egy alkalommal adó-visszatérítési támogatás is igényelhető. Költségtől függően a 2018. január 1-jén vagy 2021. január 1-jét követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig lehet ezt megtenni. Ennek összege legfeljebb 5 millió forint lehet.
Amikor első körben feldolgoztuk a többgenerációs CSOK feltételeit,   talán mi voltunk az elsők, akik a társasházak tetőterét is bevontuk volna ebbe a megoldásba. Íme, ötletünk már a gyakorlatba is átültethető, mert a CSOK abban az esetben is felvehető, ha a tetőtér-beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás révén új, önálló társasházi tulajdoni különlapon nyilvántartott (vagy több lakásból álló osztatlan közös tulajdon esetén kizárólagos használati joggal érintett), lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, a CSOK szokásos szabályainak megfelelő újabb lakás jön létre.
Igaz, egy társasház tetőterének beépítése esetén a jogi és pénzügyi folyamat hosszadalmasabb és esetleg drágább is, de win-win szituáció jöhet létre. Hiszen a társasház bevételhez juthat egy számára értéktelen területből, az új lakás építői pedig számukra preferált helyen építhetnek lakást. Közgyűlési  határozat, a az emeletráépítésre vonatkozó építési szabályok ismerete és betartása, az alapító okirat módosítása, mind-min szükséges, hogy működjön a dolog.  De határozottan látunk benne fantáziát.

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek -->

Scroll to top