Ki igényelhet lakásfelújítási támogatást?

A lakásfelújítási támogatás személyi feltételei megengedőbbek, mint a CSOK vagy a babaváró hitel igényléshez kötött kritériumok, ennek ellenére érdemes alaposan átnézni az elvárásokat. Azt azért már az elején tisztázzuk, hogy  a  GDP építőiparon keresztüli támogatására kitalált lakásfelújítást  nem minden család veheti igénybe. De mintha a családnak is egy új definíciót adtak volna és gyakorlatilag a család alatt az igénylőt és a támogatásnál figyelembevehető gyermeket értenék, akikre külön-külön feltételhalmazt állapítottak meg.

  1. Az igénylő lehet házaspár, élettárs, lehet  elvált, ha gyermeket nevel, de az egyszülős családok is igénybe vehetik a nevelt gyermekek számától függetlenül. Persze ugyanaz a család csak egyszer veheti igénybe, de a gyermekeket külön-külön nevelő elvált szülők a támogatáson is osztozhatnak, de ha a két szülő közül csak az egyik nevel gyermeket, akkor ő a jogosult.
  2. Az igénylőnek legyen lakása, amelyben a támogatásnál figyelembevehető gyermekkel együtt legalább 50 % tulajdonrésszel kell rendelkeznie.
  3. Az igénylőnek legyen gyermeke. A legfeljebb 25 éves nevelt gyermek (a 12. hetétől a magzat is számít) a háztartásban, a megváltozott képességűek, gyodra jogosult gyermekek esetében a 25 éves életkorral nem kell számolni. A felújítási támogatás kapcsán nem kizáró ok, hogy ugyanarra a gyermekre korábban igénybe vett a család már valamilyen kedvezményt (pl. Babaváró hitel, csok, vagy gyermekek után járó jelzáloghitel-elengedés).  Örökbefogadott gyermek esetén a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozatára is szükség lesz.
  4. A támogatásnál figyelembe vehető gyermek éljen vele a feltételeknek megfelelő lakásban legalább egy éve.
  5. Az igénylőnek legyen legalább 1 éves folyamatos tb-jogviszonya, maximum 30 nap megszakítással.  Többek között, azok, akik munkaviszonyban állnak, szövetkezet tagjai, akik a szövetkezet tevékenységében személyesen részt vesznek (munkaviszony, vállalkozási-, vagy megbízási jogviszony keretében)., az álláskeresési támogatásban részesülő személyek (munkanélküli segély), az egyéni- és társas vállalkozók, a megbízási szerződés alapján dolgozó személyek (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát), az egyházi szolgálati viszonyban lévő személyek, az őstermelők, a főállású kisadozók, az állami projektértékelői jogviszonyban lévő személyek (a havi javadalmazásnak el kell érnie a minimálbér 30 százalékát), a köztársasági elnök felesége, azon külföldön dolgozó személyek, aki a közösségi rendelet, vagy két ország között kötött megállapodás alapján magyar biztosítottnak minősülnek, a felsőoktatási jogviszony is számít, az utolsó 3 hónapban az álláskeresési járadék is figyelembe vehető, és a nyugdíj mellett végzett munka is beszámítható). Azaz nem  gond, ha valaki a felújítási munkálatok során, az igénylést megelőzően veszíti el a munkáját, a folyósított álláskeresési járadék ugyanis elfogadható tb-jogviszonyként.
  6. Az igénylőnek ne legyen közfoglalkoztatási jogviszonya, ami kizáró tényező az igénylést megelőző 180 napban.
  7. Az igénylő nem kell, hogy korábbi CSOK igénylő legyen.

Folyt. köv, ha valami újabb információra lelünk.

Szakembert keres?

Ha az ötlet megfogant, az alábbi területeken kérheti segítségünket.

Festés
Villanyszerelés

részletek -->

Csatornakamerázás
Ügyvéd/ingatlanátírás

részletek -->

Finanszírozás/CSOK

részletek -->

Biztosítás

részletek -->

Scroll to top